Обґрунтування закупівлі - 33110000-4 - Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини - Комп`ютерний томограф (1 шт)

Опублікований: 07.08.2024
Обґрунтування закупівлі - 33110000-4 Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини-07-08-2024

Відкриті торги з особливостями

Орієнтовний початок проведення процедури закупівлі – СЕРПЕНЬ 2024

Обґрунтування технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

Назва предмета закупівлі: Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини (Комп`ютерний томограф) – 1 шт.)

ДК 021:2015: 33110000-4 Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини

Очікувана вартість визначається на основі чинного законодавства України: Враховуючи потребу установи, на підставі проведеного аналізу — обсяг закупівлі обраховано із фактичної потреби. Обґрунтування технічних та якісних характеристик: Якісні характеристики визначені із врахуванням особливостей діяльності установи та із врахуванням загальноприйнятих норм і стандартів для забезпечення предмета закупівлі. Обґрунтування очікуваної ціни предмета закупівлі: Очікувана вартість обрахована відповідно до існуючих цін на аналогічні види товарів

Розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі: 29 525 000,00 UAH

Номер плану:  UA-P-2024-08-02-011794-a  Оголошено тендер UA-2024-08-02-009914-a

 Обґрунтування та пропозиції щодо придбання діагностичної системи - комп’ютерної томографії (КТ) на 2024 рік.

ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» є головною науково-дослідною установою МОЗ і НАМН України, робота якого спрямована на надання висококваліфікованої медичної допомоги населенню України з захворюваннями та травмами опорно-рухового апарату, у відділі функціональної діагностики якого виконуються діагностичні дослідження найвищого рівня складності згідно найсучасніших стандартів, які потребують використання новітнього високотехнологічного обладнання.

Від початку повномасштабної війни росії проти України, у клініках нашого закладу  надають високоспеціалізовану медичну допомогу військовим та цивільним пацієнтам із важкими ушкодженнями та травмами кінцівок. Вогнепальні ушкодження є результатом високоенергетичної травми та характеризуються поліструктурними ушкодженнями: складними переломами кісток, травмуванням судин та нервів, значного масиву м’яких тканин, порушенням реґіонарного кровообігу з виникненням ішемічних уражень. Саме такі ушкодження потребують чіткого, ґрунтовного визначення характеру патологічного процесу та структурно-функціонального стану пошкоджених ділянок, розуміння перспектив їх відновлення.

Станом на 1 листопада 2023 року на балансі Інституту знаходиться один комп’ютерний томограф Philips Brilliance CT 2013 модельного року, що розміщений у поліклінічному корпусі Інституту. Апарат обслуговує відділення реанімації, 10 клінічних підрозділів стаціонару, поліклініку та відділення реабілітації. За 2023 рік  КТ обстеження виконано 2150 пацієнтам, з них до 25% складають стаціонарні хворі.

Існуюча 16-зрізова КТ-система Philips Brilliance CT у нашому медичному закладі, 2013 року випуску, не має інструментів, технологічних можливостей, програм та якості візуалізації, що втілені у сучасних КТ – системах. Дана модель апарату знята з виробництва. Згідно акту технічного огляду КТ обладнання від 14.08.2023 р. встановлено напрацювання рентгенівської трубки апарату – 786 000 скан/с. (згідно технічних даних – гарантований ресурс рентгенівської трубки 250 000 скан/с), рекомендовано замінити компоненти КТ: 

  • систему охолодження  рентгенівської трубки,
  • системи передачі даних,
  • AC/DC-перетворювачів високовольтного генератора (модуль катодний силовий),
  • запланувати заміну рентгенівської трубки.

Загальна вартість вищеозначеним позицій без врахування робіт, згідно з комерційною пропозицією ТОВ «АФС Медицинтехнік» (авторизований з продажу та сервісу партнер Philips в Україні) складає  8 млн. 797 грн.

На сьогодні є потреба в оновленні КТ апарату з розширеними діагностичними можливостями в зв`язку зі збільшенням кількості пацієнтів з важкими поліструктурними ушкодженнями, зокрема цивільних та військових з вогнепальними пораненнями, важкими багатоуламковими переломами, зокрема  внутрішньо-суглобовими пошкодженнями, наприклад, кульшової западини, переломами кісток малої миски, плато великогомілкової кістки, кісток стопи і кисті, зап’ясткової кістки та перелому в області гомілковостопного суглоба,  діагностика яких потребує швидкості та вищого рівня технологій ніж той, що може запропонувати наявна в Інституті КТ- система. Також, важливим є розміщення КТ системи у корпусі стаціонарного надання допомоги, задля проведення діагностичних обстежень до- та післяопераційному періоді (лежачі хворі, особливо взимку). Кількість післяопераційних обстежень в 2023 році сягала до 25%. 

Сучасні КТ – системи із оновленими конструкціями детекторів, технологією підвищеної швидкості сканування, алгоритмами постпроцесингу пропонують можливість високої деталізації дрібних кісткових структур, кращої візуалізації анатомічних ділянок із металевими імплантами, протезами, пристроями іммобілізації або наявністю металевих уламків. Також такі апарати, дозволяють проводити ангіографічні обстеження верхніх та нижніх кінцівок, що необхідні у плануванні проведення реконструктивних оперативних втручань та протезувань, проводити фістулографії із 3D плануванням, швидкою навігацією при проведенні біопсії уражень кістково-м’язової системи, низькодозових обстежень дітей. 

Тому на сьогодні є нагальна потреба у закупівлі сучасного діагностичного апарата комп’ютерної томографії, яка надасть можливість розширити необхідний спектр діагностичних послуг при плануванні різних оперативних втручань, протезуванні, контрольних обстеженнях післяопераційного періоду у пацієнтів із металевими конструкціями, зменшити променеве навантаження на пацієнтів, в тому числі дитячого віку.

Нами було проведено дослідження ринку та зроблено аналіз провідних виробників КТ-систем, які представлені на ринку України, а саме: Siemens Healthcare (Німеччина),  Philips Healthcare,  Canon Medical Systems (Японія), GE Healthcare (США), FUGIFILM (Японія) тощо. Розглянувши моделі зазначених виробників, їх можливості в діагностиці м’язово-скелетної системи, пошкоджень та захворювань суглобів, судинної системи кінцівок, грудної, черевної порожнини та заочеревинного простору, ми дійшли висновку, що вимогам до діагностичних можливостей обладнання повинно мати наступні основні характеристики, що перераховані у МТВ (додаток 1).

Потужні системи КТ з новими сучасними технологіями, що наведені у МТВ, а саме  потужність генератора не менше 55 кВт, діаметр апертури гентрі не менше 72 см, мінімальний час обертання рентгенівської трубки на 360 градусів не більше 0,5 с, збільшена кількість рядів детекторів – не менше 32/64, сучасного програмного забезпечення постпроцесингу                                             (забезпечення придушення артефактів, обумовлених наявністю металевих ортопедичних імплантів, візуалізації кісткового мозку з подвійною енергією,    тощо)  дозволить забезпечити новий рівень та перелік діагностичних послуг для хворих із патологією кістково-м’язової системи як доопераційному так і після операційному періодах.

 Завантажити файл для детального перегляду інформації >>>



Інші матеріали